Merkityskeskeisen kehittämisen näkökulmasta palvelu on sosiaalinen suhde ja sen muuttamisen pitää perustua suhteen mahdollistavien implisiittisten käsitteiden tekemisestä eksplittisiksi kriittis-rationaalisen argumentoinnin kohteiksi
Palvelumuotoilulla voidaan palvelua muokata ihmisten mieleiseksi jotta he käyttäisivät sitä. Merkityskeskeinen kehittäminen tähtää siihen että palvelu ymmärretään tärkeäsi ja siihen sitoudutaan ja sitä halutaan jatkaa vaikka itse, ydintalven jälkeen. Sitouttaminen voi olla tärkeää myös palvelumuotoilulle, merkityskeskeiselle kehittämiselle se on kuitenkin lahestulkoon lähtökohta, koska tietyn käsitteen omaksuminen tarkoitta sitoutumista toimimaan tietyllä tavalla.
Palvelumuotoilu ottaa kolmannen henkilön perspektiivin, palvelu objektivoidaan että sitä sananmukaisesti voidaan muotoilla. Merkityskeskeinen kehittäminen tähtää palvelun ymmärtämiseen sen sisältä, siihen osallistuvien välisenä sosiaalisena suhteena. Palvelua eivät näin ollen voikaan ymmärtää ja sitä parantaa muut kuin siihen osalliset.Merkityskeskeisen kehittämisen ammattilaisen tehtäväksi jaa keskustelun fasilitointi ja kysymysten esittäminen.